VERBINDEND COMMUNICEREN
In de training werken we met het model van Verbindende Communicatie / Geweldloze Communicatie van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. We oefenen o.a. met waarnemen zonder te oordelen, het verhelderen van onze gevoelens en behoeften en het doen van een verzoek.
Het (h)erkennen van onze werkelijke gevoelens en behoeften is nodig om onze wensen en grenzen aan te kunnen geven. Pas als we zelf weten wat we voelen en willen, kunnen we dit naar anderen toe verwoorden. Dit vraagt een onophoudelijk gewaarzijn (mindfulness) van wat zich van binnen afspeelt.
Aan de hand van het model leren we onze gevoelens en behoeften daarbij zo verwoorden dat wij hier zelf de volle verantwoording voor nemen. Door anderen niet verantwoordelijk te stellen voor wat er in ons leeft (door geen verwijten te maken) kan er bij hen ruimte komen te luisteren in plaats van in de verdediging te schieten.
Keuzevrijheid
De spil van het model is het herleiden van gevoelens tot behoeften. Door onze eigen vervulde of onvervulde behoeften als de oorsprong van onze gevoelens te gaan zien (en niet het gedrag van de ander) stappen we uit de slachtofferpositie. Als gevolg daarvan komen we in contact met de volle reikwijdte van onze keuzevrijheid (autonomie). Gaan we 'moeten' durven loslaten en vervangen door 'kiezen' ... dan opent zich een universum vol levensvreugde ☀️
Aandacht voor de gevoelens en behoeften van anderen is in de Verbindende Communicatie even essentieel als aandacht voor onze eigen gevoelens en behoeften. Het uiteindelijke doel is oplossingen te zoeken die tegemoet komen aan de behoeften van beiden. In de basistraining ligt het accent op het verkennen en verhelderen van wat er in onszelf leeft. De vervolgtraining Verbindend Communiceren en de training Empathisch luisteren zijn gericht op het diepgaand begrijpen van wat er in anderen omgaat.
Weg van bewustwording
Werken met het model van Verbindende Communicatie zie ik in de eerste plaats als een weg van bewustwording. Doordat we op een andere manier gaan kijken - naar onszelf en anderen - gaan wij op een andere manier communiceren.
Praktische informatie
Hoe ziet de training er uit
Voorlopig geef ik de training alleen online. Tijdens de bijeenkomsten wisselen het inbrengen van ervaringen, uitleg en oefenen (in tweetallen en in de groep) elkaar af. Ook is er een werkboek met teksten en oefeningen voor thuis.
Data & Tijd:
10 wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur, in de ochtend, middag of avond.
Voor data, zie agenda
Kosten:
€ 290* / 370 / 450, afhankelijk van inkomen
€ 875 indien de werkgever of een uitkerende instantie de training vergoedt
* Voor wie de kosten een belemmering vormen is reductie mogelijk.
Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Aan de training gaat altijd een ☎︎ kennismakingsgesprek vooraf. Ik hoor dan graag meer over je interesse voor de training en ik geef informatie zodat je beter kunt bepalen of de training aansluit bij wat je zoekt. Dit gesprek is vrijblijvend. Het kan je helpen beslissen of je al of niet deelneemt.
Wil je een afspraak maken, stuur me dan even een mailtje: beumkese@gmail.com
Je bent ook welkom bij een van de proeflessen die ik regelmatig aanbied.
Gratis online proeflessen
De proeflessen bieden gelegenheid vragen te stellen over de training(en), ervaring op te doen met een oefening en met elkaar kennis te maken. Deelname is kosteloos en vrijblijvend. We maken gebruik van Zoom. Na opgave ontvang je een link die je toegang geeft tot de proefles.
Data proeflessen: zie agenda
Literatuur & Links
Literatuur
- Geweldloze Communicatie, Marshall Rosenberg, uitg. Lemniscaat
- Stop met aardig zijn, Thomas d'Ansembourg, uitg. ten Have
- Gelijk hebben of gelukkig zijn, Marshall Rosenberg, uitg. Ankh Hermes
Links
- We have always a choice (9 min.), Marshall Rosenberg in The Basics of NVC
- In the Eyes of the Good (55 min.), ontroerende en bemoedigende documentaire over de toepassing van Geweldloze Communicatie (Nonviolent Communication - NVC) in een conflict tussen aanhangers van twee verbitterde partijen in Nepal.
- Interview met David van Reybrouck over zijn boek 'Vrede kun je leren' in 'De wereld draait door' (16-05-2017). Een pleidooi voor Mindfulness, Geweldloze Communicatie en Compassie: op school, op het werk en thuis.
Over de naam: Geweldloze of Verbindende Communicatie
Het communicatiemodel van Marshall Rosenberg is bekend geworden onder de naam 'Geweldloze Communicatie' (Eng.: 'Nonviolent Communication'). Marshall sprak zelf graag van 'Compassionate Communication'.
In navolging van andere trainers ben ik overgestapt op de naam 'Verbindend Communiceren', die m.i. beter uitdrukt waar de training over gaat.
VERVOLGTRAINING VERBINDEND COMMUNICEREN
In 1999 volgde ik mijn eerste training Geweldloos* Communiceren. Na afloop liep ik tegen mijn onvermogen op om het geleerde in praktijk te brengen. Ik was zeer gefrustreerd, daar ik toen al 25 jaar communicatietrainingen gaf. De basistraining heb ik uiteindelijk vier keer gedaan en vervolgtrainingen volg ik nog steeds, want ik ben nog lang niet uitgeleerd op deze weg.
Wat aanvankelijk een communicatiemodel leek, heeft zich voor mij in de loop der jaren ontpopt als eerst en vooral een weg van bewustwording en innerlijke vrijheid. VC/GC heeft mijn eigen verantwoordelijkheid voor wat ik denk, voel en doe haarscherp in beeld gebracht en daarmee is - tot mijn verrassing - mijn innerlijke vrijheid enorm gegroeid. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn twee kanten van dezelfde munt, heb ik gaandeweg ontdekt. Reden voor mij om in de basistraining het proces van zelfexploratie - m.b.v. de tools die VC/GC biedt - centraal te stellen.
Met veel plezier bied ik, naast de basistraining, ook een vervolgtraining aan waarin we dit pad verder bewandelen. Daarnaast oefenen we in de vervolgtraining om de gevoelens en behoeften die in anderen leven te herkennen - hoe deze ook tot uiting worden gebracht ('kritiek, verwijten') - en om hier empathisch op te reageren.