MINDFULNESSTRAINING
Stressreductie door Mindfulness (MBSR)
Hart van deze training is het ontwikkelen van
- het vermogen ons gewaar te zijn van wat zich op dit moment afspeelt, in onszelf en om ons heen
- een milde, niet-oordelende houding naar wat wij in onszelf tegenkomen
Een van de vruchten van het beoefenen van mindfulness is dat het onze keuzevrijheid (autonomie) vergroot. Wanneer wij op de automatische piloot functioneren verloopt ons denken, voelen en handelen volgens gewoontepatronen die niet altijd heilzaam zijn. Met het ontwikkelen van mindfulness vergroten wij het gewaarzijn van ons eigen functioneren. Daarmee krijgen we de mogelijkheid om keuzes te maken die ons lichamelijk en geestelijk welzijn ten goede komen.
De training is gebaseerd op het werk van Jon Kabat-Zinn en Thich Nhat Hanh.
Voor meer uitleg over Mindfulness en praktische info over de training klik hier
ZELFCOMPASSIETRAINING op basis van FOCUSSEN
'Ik ben er voor je'
Focussen is: 'luisteren naar het fluisteren van ons lichaam'. We 'luisteren' met onvoorwaardelijke acceptatie naar alles wat van binnen aanklopt. Wát zich ook aandient, met onze houding zeggen we: 'Ik ben er voor je'.
Alle 'gasten' zijn welkom
Door onze innerlijke 'gasten' met liefdevolle aandacht gezelschap te houden, (te 'omarmen', zoals Thich Nhat Hanh zegt), zonder dat er verder iets hoeft, kan er een proces van heling op gang komen wat zich organisch ontvouwt: 'het paard weet zelf de weg naar huis'.
Het herkennen en erkennen van wat zich via het lichaam aandient, maakt dat onze gevoelens weer verder kunnen stromen en dat er ruimte komt voor nieuwe inzichten.
'Erbij zijn' zonder overspoeld te worden
Focussen biedt concrete handvatten (o.a. in de vorm van taalgebruik) om op een empathische manier met onze gevoelens in contact te zijn, zonder er mee samen te vallen (disidentificatie). Mindfulness speelt hierbij een sleutelrol.
Voor meer uitleg over Focussen en praktische info over de training klik hier
VERBINDEND COMMUNICEREN
In de training werken we met het model van Verbindende / Geweldloze Communicatie van de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg.
We oefenen o.a. met waarnemen zonder te oordelen, het verhelderen van onze gevoelens en behoeften en het doen van een verzoek.
Het (h)erkennen van onze werkelijke gevoelens en behoeften is nodig om onze wensen en grenzen aan te kunnen geven. Pas als we zelf weten wat we voelen en willen, kunnen we dit naar anderen toe verwoorden.
Werken met het model vraagt een onophoudelijk gewaarzijn (mindfulness) van wat zich van binnen afspeelt.
Aan de hand van het model leren we onze gevoelens en behoeften daarbij zo verwoorden dat wij hier zelf de volle verantwoording voor nemen. Door anderen niet verantwoordelijk te stellen voor wat er in ons leeft (door geen verwijten te maken) kan er bij hen ruimte komen te luisteren in plaats van in de verdediging te schieten.
Voor meer uitleg over Verbindend Communiceren en praktische info over de training klik hier
EMPATHISCH LUISTEREN
Het kostbaarste wat we een ander kunnen geven
is onze werkelijke aanwezigheid
Thich Nhat Hanh
In deze training oefenen we om als luisteraar een houding van empathie en onvoorwaardelijke acceptatie te belichamen. We laten ons hierbij inspireren door het werk van de Amerikaanse psycholoog Carl Rogers, grondlegger van de Humanistische psychologie, en door de Vietnamese boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh, die 'mindfulness' in het Westen introduceerde.
Empathie is het vermogen om op andermans stoel te gaan zitten en de belevingswereld van die ander van dááruit te begrijpen. De kunst die we ons eigen proberen te maken is iemand te begrijpen ... zoals hij zichzelf begrijpt - los van het feit of we het met hem eens zijn of niet.
Mindfulness kan ons helpen met milde aandacht aanwezig te zijn en onze eigen visie tijdelijk tussen haakjes te zetten.
Met een houding van onvoorwaardelijke acceptatie bieden we de ander de veiligheid die nodig is om de eigen binnenwereld te verkennen. Dit proces van 'zelfexploratie' maakt groei en heling mogelijk.
Voor meer informatie over de training Empathisch luisteren klik hier